Nummer met lokaal tarief

Artikels

Schadevergoeding voor overlijden paard door fout van dierenarts

De rechter oordeelde dat het uitvoeren van een maagsondage door de dierenarts de maagruptuur en bijgevolg de dood van het paard waarschijnlijk had kunnen voorkomen of minstens had kunnen uitstellen, en dat de kans bijgevolg groot is dat er tussen het niet uitvoeren van de maagsondage en de dood van het paard een oorzakelijk verband bestaat, en oordeelden dat het uitvoeren van de maagsondage de maagruptuur en bijgevolg de dood van het paard waarschijnlijk had kunnen voorkomen.

Voor het verlies van de overlevingskans van het paard Prizrak werd een vergoeding toegekend van 80 pct. van 198.186,22 euro of 158.548,97 euro.

Meer Lezen

Onderlinge verbreking koop en terugbetaling voorschot

De ontbinding van een koop ex tunc heeft als gevolg dat reeds betaalde voorschotten van de koopprijs moeten teruggegeven worden. 

Wanneer partijen de koopovereenkomst met onderlinge toestemming beëindiging (“verbreken”), werkt de beëindiging in principe enkel ex nunc, behoudens wat betreft voorschotten. 

Meer Lezen

Geen benadeling tussen echtgenoten

De rechtsleer en de rechtspraak zijn het er over eens dat een in het kader van een echtscheiding door onderlinge toestemming afgesloten dading niet bestreden kan worden op grond van rechtsdwaling of benadeling maar ook niet in geval van bedrog of geweld. Dit houdt een afwijking in op het artikel 2053 Burgerlijk Wetboek. Deze interpretatie is gesteund op het feit dat de procedure enige tijd in beslag neemt, waardoor de echtgenoten tijd hebben om de eventuele gebreken zelf vast te stellen en op de overweging dat de toe te passen sancties een reeds definitief geworden echtscheiding op de helling zouden kunnen zetten. 

Met betrekking tot de benadeling zij nog opgemerkt dat niets echtgenoten verhindert om een volstrekt ongelijke verdeling van activa en passiva overeen te komen. Dit brengt met zich mee dat inroepen van benadeling door een van de echtgenoten niet kan. 

Meer Lezen

Schadevergoeding voor opvoeding door grootouders na overlijden

De omstandigheid dat grootouders ter nakoming van een natuurlijke verbintenis en uit vrijgevigheid meerinspanningen leveren door op vrijwillige basis in te staan voor de verzorging en opvoeding van hun kleinkind ingevolge de onrechtmatige daad waardoor diens alleenstaande moeder is overleden, verhindert niet dat zij hierdoor schade ondergaan in oorzakelijk verband met de onrechtmatige daad (1).

Meer Lezen

Huishoudelijke schade bij overlijden partner

De huishoudelijke schade van de overlevende echtgenoot bestaat in de derving van het voordeel dat laatstgenoemde zelf uit de huishoudelijke activiteit van het slachtoffer haalde; om te voorkomen dat niet-geleden schade vergoed wordt, moet bij het berekenen van die schade rekening worden gehouden met het aandeel “persoonlijk onderhoud” van het slachtoffer dat door het huishouden wordt uitgespaard.

Meer Lezen

Vergoeding inkomstenverlies weduwe

Door voor de post ‘inkomstenderving’ enerzijds het gezamenlijk netto-inkomen te verhogen met een percentage en anderzijds, bij aftrek van het eigen nettoloon van de weduwe van het dodelijk slachtoffer van een verkeersongeval, deze verhoging buiten beschouwing te laten, kent de rechter aan die weduwe een vergoeding van schade toe die niet werd geleden.

Meer Lezen

Geen toepassing woningbouwwet indien bewoonbaar

Een onroerend goed in aanbouw is een onroerend goed waarvan de bouw niet voltooid is; de bouw van een onroerend goed is voltooid wanneer de werkzaamheden zodanig zijn gevorderd dat het gebouw normaal kan worden bewoond.

Meer Lezen

Uitwerking van arbitragebeding na nietigheid overeenkomst

In deze casus werd door de kopers de nietigheid van de koopovereenkomst gevorderd wegens schendingen van de Wet Breyne en het Vlaams Decreet van ruimtelijke ordening. Omdat de verkoopovereenkomst tevens een arbitragebeding moest het Hof van Beroep, waar de zaak in hoger beroep terechtkwam, haar rechtsmacht onderzoeken.

Het Hof van Beroep oordeelde dat zij weldegelijk de nodige rechtsmacht had, waarop de appellant prompt in cassatie ging.

Het Hof van Cassatie diende zich in dit arrest dus uit te spreken over de gevolgen van een arbitragebeding wanneer de overeenkomst nietig verklaard wordt, bijvoorbeeld door nietigheid wegens schending van de Wet Breyne.

Het Hof overweegt dat een arbitragebeding volgens de regels van het gerechtelijk wetboek blijft bestaan op zich, wanneer de onderliggende overeenkomst nietig wordt verklaard. Doch feitenrechter dient na te gaan welke gevolgen de overeenkomst verbindt aan de nietigheid, indien daarover niets anders bepaald is, blijft het arbitragebeding in principe bestaan.

Meer Lezen

Bewijs van uitvoering van de aanneming rust bij de aannemer

Wanneer een aannemer bijgevolg betaling vordert voor overeengekomen werken en de opdrachtgever aanvoert dat de werken of een gedeelte ervan niet door de aannemer werden uitgevoerd, komt het, in beginsel, aan deze laatste toe te bewijzen dat hij de werken heeft uitgevoerd.

Meer Lezen