Nummer met lokaal tarief

Uw Beste Verdediging
Meer over ons

Uw advocaten Verkeersrecht

Alto verkeersrechtadvocaten is een gespecialiseerd advocatenkantoor dat over heel België verkeerszaken behandelt.

Of U een slachtoffer bent van een verkeersongeval, of U bent gedagvaard voor een verkeersovertreding … Alto Advocaten met centraal gelegen kantoren te GentAntwerpen en Brussel is gespecialiseerd in verkeersrecht zet voor U de beste verdediging neer over heel België.

Voor West-Vlaanderen zijn raadplegingen ook mogelijk te Brugge.

Wij verdedigen Uw belangen voor alle politierechtbanken zoals Oostende, Brugge, Kortrijk, Gent, Aalst, Dendermonde, Sint-Niklaas, Antwerpen, Mechelen, Turnhout, Hasselt, Brussel, Leuven, …

Ook verkeerszaken in Wallonië kunnen wij voor U perfect behandelen.

Wij volgen Uw dossier van A tot Z op en nemen elke stap met U door. Uw tevredenheid als cliënt staat centraal. Onze trackrecord spreekt voor zich.

Contacteer ons vrijblijvend voor een intake telefonisch, per e-mail of via het online contactformulier.

Onze advocaten verkeersrecht verdedigingen U bij een dagvaarding voor de politierechtbank.

Een hoge snelheidsovertreding, waardoor U bent gedagvaard en straks voor de politierechtbank moet verschijnen? Wij regelen alles voor U en bepleiten Uw zaak voor de rechtbank.

Onze gids snelheidsovertreding beantwoordt alvast enkele praktische vragen;

Wanneer U een vluchtmisdrijf heeft begaan en U voor de politierechtbank wordt opgeroepen, kan U op een optimale verdediging door ons rekenen.

Lees hier meer over het vluchtmisdrijf.

Lees verder in onze gids verkeersrecht over andere verkeersmisdrijven of gebruik de zoekfunctie om meer informatie te zoeken.

Ons team bestaat uit verschillende specialisten schadebegroting. Zij bekijken samen met U waar U recht op heeft en welke stappen genomen kunnen worden om een correcte vergoeding te krijgen. De vele zaken die wij behandelen, vertalen zich ook naar een uitstekende kennis van de verzekeringsgeneeskunde.

Door onze specialisatie verkeersrecht weten wij perfect hoe U de beste schadevergoeding kan krijgen voor een whiplash opgelopen bij een verkeersongeval.

Contacteer Ons

Maak een afspraak

Contactgegevens

Nummer met lokaal tarief

Wat is verkeersrecht

Verkeersrecht is de tak van het recht die gericht is om alle situaties in verband met het verkeer te regelen. Dit geldt zowel voor de eventuele strafrechtelijke inbreuken, als de vragen naar schade en aansprakelijkheid.

In ruimere zin gaat het om transportrecht, met inbegrip van luchtverkeersrecht, zeerecht, …

In strikte zin gaat het om vervoer over de weg (al dan niet op de openbare weg).

Voornamelijk gaat het om de zaken die door de Politierechter worden behandeld. In België wordt het vervoer over de weg geregeld door het KB van 1 december 1975, beter bekend als de wegcode. Meer informatie over het thema verkeersrecht vindt U in onze praktijkgids verkeersgids.

Wanneer is de politierechtbank bevoegd?

Verkeersrecht over de weg wordt in eerste aanleg steeds behandeld door de Politierechtbank. De bevoegdheid van de Politierechter wordt verder gespecifieerd in het gerechtelijk wetboek onder deel 3: bevoegdheid.

Meer specifiek gaat het om volgende gevallen:

Wat betreft de burgerlijke vorderingen: alle vorderingen tot vergoeding van schade ontstaan uit een verkeersongeval (of een treinongeval) zelfs indien het zich heeft voorgedaan op een plaats die niet toegankelijk is voor het publiek (art. 601bis Ger.W.). Hier wordt dus duidelijk bepaald dat de Politierechter ook bevoegd is wanneer een ongeval zich heeft voorgedaan op een plaats die niet algemeen toegankelijk is.

De strafrechtelijke bevoegdheid wordt geregeld door het wetboek van strafvordering dat in artikel 137 kort stelt dat de Politierechtbank bevoegd is voor overtredingen. Dit zal vooral zijn voor inbreuken op de wegcode.

De bevoegdheid in verkeerszaken voor het hoger beroep ligt bij de correctionele rechtbank. Hoger beroep moet sedert 1 maart 2016 aangetekend worden door middel van een specifiek grievenformulier. Onze advocaten zorgen ervoor dat het formulier exact gemotiveerd is.

Praktijkgevallen verkeersrecht

  • Een jonge bestuurster reed zonder rijbewijs tegen een ander voertuig op een parking en werd daarvoor samen met haar moeder vervolgd voor o.a. onaangepaste snelheid, vluchtmisdrijf en niet kunnen stoppen voor een voorzienbare hindernis. Wij bekwamen de vrijspraak voor onaangepaste snelheid én het vluchtmisdrijf en konden voor de overige tenlastelegging de gunst van de volledige opschorting bekomen. (lees de uitspraak van de politierechtbank te Gent op 23 maart 2010)
  • Wij bekwamen de vrijspraak voor een zwakke weggebruiker die zelf werd gedagvaard omdat hij volgens het OM een verkeersongeval had veroorzaakt. Wij konden aan de hand van stukken bewijzen dat de aanrijding nooit door de fietser veroorzaakt kon zijn. Politierechter D’HONDT te Dendermonde kon niet anders dan onze cliënt vrijspreken! (lees de uitspraak van de politierechtbank te Dendermonde op 7 juni 2013)
  • Een motorfietser verloor de controle over zijn voertuig en reed op een rondpunt. Na het ongeval nam de politie een alcoholtest af, maar de wettelijke voorwaarden werden niet in acht genomen. Onze cliënt werd vrijgesproken voor alcoholintoxicatie in graad van hoger beroep door de correctionele rechtbank te Oudenaarde en vermeed zo een recidive en een zware straf. (lees de uitspraak van de correctionele rechtbank te Oudenaarde op 20 mei 2016)
  • Wij verdedigden het slachtoffer van een brute daad van verkeersagressie. De woesteling belaagde onze cliënt in zijn voertuig en werd voor deze daden zowel in eerste aanleg voor de rechtbank te Gent als nadien in hoger beroep veroordeeld tot een volledige schadeloosstelling.
 

Dit zijn slechts enkele cases verkeersrecht waarin onze advocaten zijn opgetreden en een positief resultaat hebben gehaald. Wil U dat gespecialiseerd advocaat ook uw dossier verkeersrecht bekijkt? Aarzel niet ons te contacteren.

Reviews

Recente Artikels

Over Ons

Advocatenkantoor Cassier & Van Maldeghem is gevestigd te Gent, Antwerpen en Brussel. Onze advocaten staan klaar om U met Uw juridisch probleem te helpen.

Klik door om meer over ons te weten te komen.