Verplichte stedenbouwkundige informatie bij overeenkomst
Bij de verkoop van een onroerend goed moeten verplicht stedenbouwkundige inlichtingen verstrekt worden.
De voorschriften daarover zijn terug te vinden in het Vlaamse Decreet Ruimtelijke Ordening (VCRO) onder titel 5, hoofdstuk 2: informatieverplichtingen.
Meer bepaald moet iedere overeenkomst die zakelijke rechten overdraagt, of vestigt (alsook een verhuring toestaat voor meer dan negen jaar), bepaalde vermeldingen omvatten.
Art. 5.2.5. Iedereen die een onderhandse akte van verkoop of van verhuring voor meer dan negen jaar van een onroerend goed, en ook van vestiging van erfpacht of opstal opmaakt, moet vermelden of er voor het onroerend goed een stedenbouwkundige vergunning is uitgereikt en of het krachtens artikel 4.2.12, §2, 2°, voor de overdracht verplichte as-builtattest is uitgereikt en gevalideerd, en moet de meest recente stedenbouwkundige bestemming van dit goed met de benamingen gebruikt in het plannenregister overnemen. In voorkomend geval worden ook vermeld : de dagvaardingen die met betrekking tot het goed werden uitgebracht overeenkomstig artikel 6.1.1 of artikel 6.1.41 tot en met 6.1.43 alsook iedere in de zaak gewezen beslissing, de op het goed rustende voorkooprechten, vermeld in artikel 2.4.1, respectievelijk het feit dat op het goed een verkavelingsvergunning van toepassing is.
De vastgoedmakelaars en andere personen die in de uitoefening van hun beroep of activiteit dergelijke onderhandse akten opmaken, moeten een verwijzing naar artikel 4.2.1 van deze codex opnemen in de akte.
Stedenbouwkundige vermelding bij publiciteit
Ook bij de publiciteit moet bepaalde informatie verplicht vermeld worden. Dit geldt eveneens als voor eigen rekening te koop wordt gesteld.
Art. 5.2.6. Iedereen die voor eigen rekening of als tussenpersoon een goed verkoopt, verhuurt voor meer dan negen jaar, inbrengt in een vennootschap, een erfpacht of een opstalrecht overdraagt, of op andere wijze de eigendomsoverdacht met een vergeldend karakter van het goed bewerkstelligt, vermeldt in de hieraan verbonden publiciteit:
1° of er voor het goed een stedenbouwkundige vergunning is uitgereikt;
2° de meest recente stedenbouwkundige bestemming van dit goed met de benamingen gebruikt in het plannenregister;
3° of er voor het goed een dagvaarding werd uitgebracht overeenkomstig artikel 6.1.1 of 6.1.41 tot en met 6.1.43 en iedere in de zaak gewezen beslissing;
4° of er op het goed een voorkooprecht rust, in de zin van artikel 2.4.1;
5°
of voor het goed een verkavelingsvergunning van toepassing is;
6°
of het krachtens artikel 4.2.12, §2, 2°, voor de overdracht verplichte as-builtattest is uitgereikt en gevalideerd.
Indien voor deze informatie een stedenbouwkundig uittreksel, zoals bedoeld in artikel 5.2.7, moet worden opgevraagd, kan publiciteit gevoerd worden van zodra dit uittreksel is aangevraagd.
Andere vermeldingen zijn slechts toegestaan voor zover zij de ontvanger van de informatie niet misleiden omtrent de stedenbouwkundige status van het goed.
Gevolgen ontbreken stedenbouwkundige vermelding en informatie
De gevolgen voor een inbreuk op deze informatieverplichtingen is verregaand: niet alleen kan de overeenkomst nietig verklaard worden, ook staan hierop strafbetalingen:
Art. 6.1.1. Met een gevangenisstraf van acht dagen tot vijf jaar en met een geldboete van 26 euro tot 400.000 euro of met één van deze straffen alleen, wordt de persoon gestraft die:
(…)
4° een inbreuk pleegt op de informatieplicht, vermeld in de artikelen 5.2.1 tot en met 5.2.6;
Over de toepassing van de nietigheidssanctie bestaat onenigheid in rechtspraak en rechtsleer. De hieronder opgenomen rechtspraak dient dan ook met de nodige omzichtigheid benaderd te worden.