Wanneer is de politierechtbank bevoegd?
In het algemeen is de politierechtbank bevoegd voor alle verkeerszaken. De politierechtbank beslist natuurlijk zelf niet welke verkeerszaken effectief gedagvaard worden. Dat gebeurt in de meeste gevallen op initiatief van het parket (het openbaar ministerie).
Ook slachtoffers van een verkeersongeval hebben de mogelijkheid om de dader voor de politierechtbank te brengen. Dat gebeurt, als het parket de zaak geseponeerd heeft, via een rechtstreekse dagvaarding.
Wanneer zal U concreet moeten verschijnen?
De uiteindelijke beslissing ligt dus bij het openbaar ministerie, maar er zijn een aantal richtlijnen:
Overtredingen van de eerste graad
Voor deze, eerder lichte, overtredingen zal U zeker niet gedagvaard worden tenzij er andere zwaardere tenlasteleggingen meespelen.
Het gaat dan om het niet dragen van de veiligheidsgordel, zonder verlichting rijden, …
Met de betaling van de onmiddellijke inning zal de strafvordering vervallen.
Overtredingen van de tweede en derde graad
In deze gevallen zal U waarschijnlijk ook een onmiddellijke inning voorgesteld worden.
Het gaat om iets zwaardere overtredingen zoals bijvoorbeeld het niet verlenen van voorrang (tweede graad) of het overschrijden van een doorlopende streep of in gevaar brengen van voetgangers (derde graad).
Snelheidsovertredingen
Snelheidsovertredingen hebben een afzonderlijke aanpak.
Voor snelheidsovertredingen zal U in de regel gedagvaard worden vanaf 30 km/u te snel binnen de bebouwde kom en 40 km/u in alle andere gevallen. Wanneer het een lichtere snelheidsovertreding is, kan het parket U een onmiddellijke inning of minnelijke schikking voorstellen.
Bijstand in de politierechtbank
Wanneer U moet verschijnen voor de politierechter kan U zich laten bijstaan door een advocaat naar keuze. In de meeste gevallen is een waarborg rechtsbijstand gekoppeld aan de autoverzekering, zodat U gratis een advocaat kan kiezen.
Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie als U moet verschijnen in de politierechtbank!