Nummer met lokaal tarief

Internationaal bevoegdheidsbeding in algemene voorwaarden

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in Ondernemingsrecht.

Contacteer ons via het online formulier of bel ons kantoor te Gent, Antwerpen of Brussel.

Wat is een bevoegdheidsbeding?

Een bevoegdheidsbeding is een clausule waarbij partijen een bepaalde rechter (“forum”) aanduiden voor hun eventuele geschillen. Het bevoegdheidsbeding kan ook de internationale rechtsmacht regelen, wanneer er een buitenlands element speelt in de contractuele relatie.

Rechtspraak

    Internationale rechtsmacht en kantonnale bevoegdheid

    Aangezien een bevoegdheidsbeding een beperking inhoudt van de internationale en nationale rechtsregels inzake bevoegdheid, moet het strikt worden geïnterpreteerd. Het bevoegdheidsbeding in de algemene voorwaarden bevat de aanwijzing van de arrondissementeel bevoegde rechter. Het bevoegdheidsbeding bevat echter geen aanwijzing van de kantonaal bevoegde vrederechter. De kantonale bevoegdheid op grond van het bevoegdheidsbeding kan ook niet onrechtstreeks worden afgeleid uit het aangehaalde vestigingsadres van de vennootschap in Gent.

    De vrederechter stelt dan ook vast dat de onderhavige vordering buiten het toepassingsgebied van het aangehaalde bevoegdheidsbeding valt. De vrederechter kan zich in deze concrete omstandigheden dan ook niet bevoegd verklaren op grond van artikel 23 E.E.X.-verordening.

    Bekijk de uitspraak op 21 augustus 1970

Gerelateerde online diensten

Er zijn voor dit artikel geen gerelateerde online diensten. U kan via deze link een overzicht van onze online diensten bekijken.

Vond U dit artikel nuttig? Bedank ons met een review op google!
Gent
Antwerpen!

Kantoren

Gent

Brugsevaart 32

9030 Gent

+32 (0)9 349 61 23

Antwerpen

Brusselstraat 51

2018 Antwerpen

+32 (0)3 369 12 72

Brussel

Koloniënstraat 11

1000 Brussel

+32 (0)2 669 09 14