Nummer met lokaal tarief

Consultancyovereenkomst

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in Contracten.

Contacteer ons via het online formulier of bel ons kantoor te Gent, Antwerpen of Brussel.

Wat is een consultancyovereenkomst

De consultant wordt meestal aangezocht om specifiek advies of bijstand met betrekking tot bedrijfs- of economische processen te verlenen.

Consultancy valt onder het ruime begrip freelance, omdat de consultant bij definitie zelfstandig is, maar is er wel van te onderscheiden, doordat de consultant raadgevend werkt.

Anderzijds heeft consultancy ook raadvlakken met management taken, indien de consultant advies geeft over het leiden van het geheel of een onderdeel van de onderneming.

Waarop moet U letten bij een consultancyovereenkomst?

Zonder al te veel in detail te gaan in het bestek van dit artikel zijn er zeker een aantal belangrijke punten die onder de aandacht kunnen gebracht worden:

  • De duur en opzegmogelijkheden van de overeenkomst. In principe zijn deze, omdat de consultancyovereenkomst niet wettelijk geregeld is en dus een contract sui generis is, vrij te bepalen. De contractvrijheid en onderhandelingspositie van de partijen spelen een zeer grote rol. Een overeenkomst van korte duur of met ruime opzegmogelijkheden zal voordelig zijn voor de opdrachtgever. Een contract van lange of onbeperkte duur met strikte opzegmogelijkheden biedt meer zekerheid aan de consultant. Een bijzonder geval doet zich voor wanneer de consultant zich ook gaat wagen op het vlak van klantenwerving en het bemiddelen en afsluiten van contracten voor de onderneming. De partijen riskeren in dat geval dat de consultant de wettelijke bescherming als handelsagent verwerft, wat grote gevolgen heeft op het vlak van de opzegmodaliteiten en vergoedingen bij de beëindiging van de overeenkomst.
  • Het bestaan en de gevolgen van een niet-concurrentiebeding. De vragen daaromtrent zullen des te prangender worden wanneer de consultant slechts in 1 specifieke materie in een specifiek gebied actief is. Een niet-concurrentiebeding zal de facto de consultant zonder werk zetten bij afloop van de overeenkomst.

Heeft U specifieke vragen bij de onderhandelingen omtrent een consultancyovereenkomst, of omtrent de uitvoering of beëindiging? Onze advocaten zullen U zeker verder kunnen helpen!

Gerelateerde online diensten

Er zijn voor dit artikel geen gerelateerde online diensten. U kan via deze link een overzicht van onze online diensten bekijken.

Vond U dit artikel nuttig? Bedank ons met een review op google!
Gent
Antwerpen!

Kantoren

Gent

Brugsevaart 31

9030 Gent

+32 (0)9 349 61 23

Antwerpen

Brusselstraat 51

2018 Antwerpen

+32 (0)3 369 12 72

Brussel

Burg. Etienne Demunterlaan 5

1090 Jette

+32 (0)2 669 09 14