Samenstellen van het strafdossier
Het strafdossier wordt samengesteld in de loop van het onderzoek door het parket of onder leiding van een onderzoeksrechter. In dit artikel bekijken we het strafdossier opgestart door het openbaar ministerie in het kader van het verkeersrecht. Slechts uitzonderlijk zal een onderzoeksrechter aangesteld worden, bijvoorbeeld in geval van vluchtmisdrijf met een dodelijke slachtoffer.
Bij een verkeerszaak neemt het strafdossier een aanvang met een proces-verbaal.
In de loop van het onderzoek wordt het strafdossier verder aangevuld met de verslagen van de onderzoeksdaden.
Geheim van het strafdossier
In België geldt het geheim van het strafonderzoek. Dit betekent dat niemand inzage heeft in de onderzoeksverrichtingen die zijn uitgevoerd en de inhoud van dit onderzoek.
Pas wanneer het openbaar ministerie oordeel dat het onderzoek kan afgerond worden, krijgen de partijen de mogelijkheid om het strafdossier in te zien. Zij worden hiervan op de hoogte gebracht door het parket.
De inzage
De inzage van het strafdossier gebeurt ter plaatse op de griffie of door kopie-name.
De griffie is deze van het gerecht waarvoor de zaak gedagvaard wordt.
Het strafdossier is samengesteld uit verschillende mappen. O.a. de gerechtelijke voorgaanden van de beklaagde zijn daarin opgenomen.
Inkijken van het strafdossier gebeurt tijdens de openingsuren van de griffie, van 8u30 tot 12u30 en van 13u30 tot 16u00.