Verkeersrecht

U zoekt een topadvocaat verkeersrecht in Gent, Antwerpen of Brussel?

Advocaten verkeersrecht Antwerpen en Gent

Raadpleeg nu een topadvocaat verkeersrecht!

Of U een slachtoffer bent van een verkeersongeval, of U bent gedagvaard voor een verkeersovertreding … Cassier & Van Maldeghem met kantoren te Gent, Antwerpen en Brussel is gespecialiseerd in verkeersrecht zetten voor U de beste verdediging neer over heel Vlaanderen en Brussel.

Lees hieronder meer over het verkeersrecht en enkele praktijkgevallen waarin ons kantoor optrad.

Praktijkgevallen gespecialiseerd advocatenkantoor verkeersrecht

Een jonge bestuurster reed zonder rijbewijs tegen een ander voertuig op een parking en werd daarvoor samen met haar moeder vervolgd voor o.a. onaangepaste snelheid, vluchtmisdrijf en niet kunnen stoppen voor een voorzienbare hindernis. Wij bekwamen de vrijspraak voor onaangepaste snelheid én het vluchtmisdrijf en konden voor de overige tenlastelegging de gunst van de volledige opschorting bekomen. (lees de uitspraak van de politierechtbank te Gent op 23 maart 2010)

Advocaat verkeersrecht Gent

Onze advocaten pleiten o.a. voor de politierechtbank te Gent

Wij bekwamen de vrijspraak voor een zwakke weggebruiker die zelf werd gedagvaard omdat hij volgens het OM een verkeersongeval had veroorzaakt. Wij konden aan de hand van stukken bewijzen dat de aanrijding nooit door de fietser veroorzaakt kon zijn. Politierechter D’HONDT te Dendermonde kon niet anders dan onze cliënt vrijspreken! (lees de uitspraak van de politierechtbank te Dendermonde op 7 juni 2013)

Een motorfietser verloor de controle over zijn voertuig en reed op een rondpunt. Na het ongeval nam de politie een alcoholtest af, maar de wettelijke voorwaarden werden niet in acht genomen. Onze cliënt werd vrijgesproken voor alcoholintoxicatie in graad van hoger beroep door de correctionele rechtbank te Oudenaarde en vermeed zo een recidive en een zware straf. (lees de uitspraak van de correctionele rechtbank te Oudenaarde op 20 mei 2016)

Wij verdedigden het slachtoffer van een brute daad van verkeersagressie. De woesteling belaagde onze cliënt in zijn voertuig en werd voor deze daden zowel in eerste aanleg voor de rechtbank te Gent als nadien in hoger beroep veroordeeld tot een volledige schadeloosstelling.

Dit zijn slechts enkele cases verkeersrecht waarin onze advocaten zijn opgetreden en een positief resultaat hebben gehaald. Wil U dat gespecialiseerd advocaat ook uw dossier verkeersrecht bekijkt? Aarzel niet ons te contacteren.

Wat is verkeersrecht

Verkeersrecht is de tak van het recht die gericht is om alle situaties in verband met het verkeer te regelen. Dit geldt zowel voor de eventuele strafrechtelijke inbreuken, als de vragen naar schade en aansprakelijkheid.

In ruimere zin gaat het om transportrecht, met inbegrip van luchtverkeersrecht, zeerecht, …

In strikte zin gaat het om vervoer over de weg (al dan niet op de openbare weg).

Voornamelijk gaat het om de zaken die door de Politierechter worden behandeld.

In België wordt het vervoer over de weg geregeld door het KB van 1 december 1975, beter bekend als de wegcode.

Meer informatie over het thema verkeersrecht vindt U in onze juridische gids verkeersgids.

Wanneer is de politierechtbank bevoegd?

Verkeersrecht over de weg wordt in eerste aanleg steeds behandeld door de Politierechtbank. De bevoegdheid van de Politierechter wordt verder gespecifieerd in het gerechtelijk wetboek onder deel 3: bevoegdheid.

Meer specifiek gaat het om volgende gevallen:

  • Wat betreft de burgerlijke vorderingen: alle vorderingen tot vergoeding van schade ontstaan uit een verkeersongeval (of een treinongeval) zelfs indien het zich heeft voorgedaan op een plaats die niet toegankelijk is voor het publiek (art. 601bis Ger.W.). Hier wordt dus duidelijk bepaald dat de Politierechter ook bevoegd is wanneer een ongeval zich heeft voorgedaan op een plaats die niet algemeen toegankelijk is.
  • De strafrechtelijke bevoegdheid wordt geregeld door het wetboek van strafvordering dat in artikel 137 kort stelt dat de Politierechtbank bevoegd is voor overtredingen. Dit zal vooral zijn voor inbreuken op de wegcode.

De bevoegdheid in verkeerszaken voor het hoger beroep ligt bij de correctionele rechtbank. Hoger beroep moet sedert 1 maart 2016 aangetekend worden door middel van een specifiek grievenformulier. Onze advocaten zorgen ervoor dat het formulier exact gemotiveerd is.

Onze advocaten te Gent en Antwerpen staan U bij

Wij verzorgen de strafrechtelijke verdediging van bestuurders die voor de Politierechtbank gedaagd worden.

Advocaten politierechtbank Antwerpen

Politierechtbank Antwerpen

In dat geval kijken wij na of er wel degelijk een strafbare inbreuk werd gepleegd en de feiten bewezen zijn.

Uiteraard bepleiten wij ook Uw zaak voor de Politierechter om een zo licht mogelijk straf te bekomen. Wij treden vaak op voor de Politierechtbanken te Gent, Antwerpen en Brussel.

Wij behandelen eveneens de schadegevallen die resulteren uit een verkeersongeval.

Als slachtoffer van een verkeersongeval kan U bij ons terecht voor de behandeling van het dossier en het opstellen van een schade-eis. Dit geldt zowel voor autobestuurders, passagiers, fietsers of andere zwakke weggebruikers.

Voor welke politierechtbanken treden wij op?

Wij treden uiteraard op voor de politierechtbanken te Gent, Antwerpen en Brussel. Verder pleiten onze advocaten o.a. ook voor de politierechters van Dendermonde, Oudenaarde, Brugge, Kortrijk, Mechelen, …

Gerelateerde Artikels

Alle artikels in deze categorie →