Schriftelijk contract
Conform de deontologische verplichtingen van de architect is deze laatste verplicht een schriftelijke contract op te stellen voor elk opdracht die hij uitvoert.
In dit contract staan meestal verschillende belangrijke bepalingen die U als opdrachtgever vooraf best goed nakijkt. Een aantal aandachtspunten:
1. Hoe wordt de vergoeding (het loon of ereloon) van de architect berekend
De bepaling van de vergoeding van een architect ligt niet vast. Terwijl daar vroeger ook een deontologische richtlijn voor bestond, is deze nu niet meer van toepassing.
De verschillende methodes zijn uiteraard zeer belangrijk voor het uiteindelijke kostenplaatje. De belangrijkste zijn:
- Een vaste totale prijs voor het project
- Een percentage (al dan niet opgesplitst) op de kostprijs van het project
- Ereloon aangerekend volgens gepresteerde uren
De eerste prijsbepaling is het meest te verkiezen voor de opdrachtgever. Dit elimineert de risico’s om achteraf met verrassingen geconfronteerd te worden.
Bij de tweede en derde methode is voorzichtigheid geboden: hoe wordt de kostprijs van het project bepaald, wat met de afwerking, eventuele meerwerken, etc.
Ook een ereloon volgens gepresteerde uren is gevaarlijk, want de opdrachtgever heeft vaak geen zicht op de tijdsinvulling van de architect.
2. Wat bij onenigheid met de architect?
Hoe gaat een architectenovereenkomst om met meningsverschillen? Vaak bevat het contract verbrekingsclausules die hoge vergoedingen vastleggen (bv. 30% van het nog resterende ereloon). Opletten dus daarmee. Voor de opdrachtgever is het van belang dat de overeenkomst op elk moment kan beëindigd worden, mits betaling van de geleverde prestaties, en dit zonder schadevergoeding te moeten betalen.