De kranten kopten het deze week: tienduizenden eigenaars dreigen hun bouwgrond te verliezen!
De reden hiervoor: kwetsbare bomen zouden zich op deze percelen bevinden en dus worden de gronden in kwestie omgevormd naar kwetsbare zonevreemde bossen.
Resultaat: geen mogelijkheid tot bouwen meer.
De overheid zou de overheid niet zijn, hadden ze geen bijzonder complexe regeling voorzien voor gedupeerde eigenaars om een schadevergoeding te bekomen.
Immers, de wijziging van het statuut van bouwgrond brengt soms dramatische en gigantische schade teweeg.
Bezwaarschrift indienen over bouwgrond kan tot 14 juli 2017
Vooraleer U panikeert, U kan nog bezwaar indienen tot 14 juli 2017.
Dit bezwaar kan U online indienen of via een formulier ter beschikking gesteld bij Uw gemeente.
Bouwgrond wijzigt van statuut
Wordt er aan Uw bezwaar geen gevolg gegeven en verandert het statuut van Uw bouwgrond effectief? Dan heeft U wellicht een ernstige waardevermindering aan de broek.
Zoiets heet juridisch planschade. Verwacht U zeker niet aan een onmiddellijke en volledige schadevergoeding, want er dient een traject met vele stappen doorlopen te worden. U laat zich daarbij, zoals U verder zal kunnen lezen, best bijstaan door een advocaat.
Het lange traject om een schadevergoeding te bekomen
We geven een kort overzicht wat de stappen zijn om een schadevergoeding te kunnen aanvragen:
1. Het recht op een schadevergoeding ontstaat niet zomaar. Heeft U een “slapende” bouwgrond, dan kan U eenvoudigweg niets doen.
Pas indien er binnen de 5 jaar één van volgende punten aan de orde is, kan U verdergaan met Uw zoektocht naar een schadevergoeding:
a. De grond word verkocht of ingebracht in een vennootschap
Verkoopt U de grond, of (wat eigenlijk een gelijkstellig is met verkoop) wordt de grond ingebracht in een vennootschap (en verandert de eigenaar dus) dan kan U een schadevergoeding opeisen.
b. Een stedenbouwkundige vergunning wordt geweigerd
Wou U toch proberen om te bouwen, en heeft U daarvoor een vergunning aangevraagd die wordt geweigerd: het recht op schadevergoeding ontstaat.
c. Een negatief attest wordt afgeleverd
U kan een stedenbouwkundig attest aanvragen en dit is ook de mogelijkheid om de schadevergoeding als het ware “uit te lokken”.
2. Als één van de vorige drie punten aan de orde is, moet een planschadevordering ingesteld worden. Om het extra moeilijk te maken moet een verzoekschrift neergelegd worden bij de Rechtbank van Eerste Aanleg van de ligging van de grond.
Aan welke schadevergoeding kan U zich verwachten
De schade wordt bepaald door een deskundige aangesteld door de Rechtbank. Verschillende elementen komen daarbij kijken. Uiteraard trachten wij voor U een zo hoog mogelijke schadevergoeding te bekomen die zo dicht mogelijk licht tegen het reële waardeverlies!
Meer vragen, contacteer ons vrijblijvend.