Nummer met lokaal tarief

Artikels

Gekwalificeerde benadeling is algemene nietigheidsgrond

Naast de gewone of gemeenrechtelijke gevallen van benadeling heben de rechtspraak en de rechtsleer de leer van de gekwalificeerde benadeling uitgewerkt. Gekwalificeerde benadeling is de benadeling die bestaat uit een manifeste wanverhouding/het aanzienlijk onevenwicht tussen de wederzijds bedongen prestaties die het gevolg is van het misbruik door de ene partij van de zwakke positie van de andere. Deze algemene nietigheidsgrond kan bovendien worden ingeroepen ongeacht de kwalificatie als dading. 
De sanctie bij de leer van de gekwalificeerde benadeling bestaat in het herstel van schade dewelke desgevallend kan bestaan in de gehele of partiële nietigheid van het contract eventueel gepaard met een bijkomende schadevergoeding.

Meer Lezen

Aankoopbelofte en de wet breyne

Een aankoopbelofte valt in principe niet onder de Wet Breyne (ook bekend als de woningbouwwet). Wanneer een aankoop- of bouwbelofte wordt aangegaan die principieel onder het toepassingsgebied van de Wet Breyne valt, is wel art. 7 expliciet toepasselijk gemaakt. Dit betekent dat een aantal vermeldingen op straffe van nietigheid opgenomen worden én afzonderlijk moet vermeld staan “dat de koper of opdrachtgever het recht heeft de nietigheid van de overeenkomst of de nietigheid van een met de wet strijdig beding in te roepen bij niet-nakoming van de bepalingen van of krachtens de artikelen 7 en 12, waarvan de tekst integraal in de overeenkomst moet worden opgenomen.”.

Bij gebreke daaraan heeft de kandidaat-koper of bouwer het recht om de nietigheid van een eventueel daaruit voortvloeiende overeenkomst te vorderen wegens strijdigheid met artikel 7 van de woningbouwwet. Hetzelfde geldt indien de overeenkomst geen bepaald of bepaalbaar voorwerp heeft.

Meer Lezen

Schadevergoeding ontbinding verkoop na zelfdoding

Een zelfdoding, na het ondertekenen van een compromis, is geen contractuele fout.

Alle partijen waren in overeenstemming dat er een nieuwe situatie was ontstaan, waarbij de verkoper zou afzien van de verkoop mits de kopers een schadevergoeding zouden betalen.

De in het compromis contractueel bepaalde vergoedingsregeling in geval van in gebreke blijven kan geen doorgang vinden.

De schade van de verkoper wordt ex aequo et bono op 7.500 euro, begroot. De helft daarvan wordt opgelegd aan de erfopvolgers van de overleden medekoper, vermits er geen hoofdelijkheid werd bedongen

Meer Lezen

Handelsnaam heeft voorrang op geregistreerd merk

“De bescherming die aan de handelsnaam op basis van het eerste gebruik wordt verleend is niet beperkt tegen het verwarringstichtend gebruik door andere handelsnamen, maar wordt ook verleend tegen het gebruik van verwarringstichtende merken.” (zie J.Stuyck, in Beginselen van Belgisch Privaatrecht, XII Handels- en Economisch recht, Deel 2, Mededingingsrecht, A.Handelspraktijken, nr. 210, blz. 172).

Het is bijgevolg niet omdat een beeldmerk is aanvaard door het Benelux Merkenbureau, dat de appellante er zich niet zou kunnen tegen verzetten op grond van de handelspraktijkenwet wegens verwarringstichtend tegenover de eigen handelsnaam.

Meer Lezen

Grondslag internationale rechtsmacht bij handelsagentuur

De Belgische rechter is niet bevoegd op grond van een consulting agreement tussen een Texaanse vennootschap en een Belgische onderdaan. Bij gebreke aan bewijs van handelsagentuur vormt artikel 27 van de Wet van 13 april 1995 geen grondslag voor de internationale rechtsmacht van de Belgische rechter.

Meer Lezen